Все, що треба знати про вузли комерційого обліку (загальнобудинкові лічильники)

16.01.2020
Поділитися:

11 074 вузли комерційного обліку холодного водопостачання встановлено у 9 087 багатоквартирних житлових будинках у Києві.

 Оснащення будівлі вузлами комерційного обліку оплачується споживачами (ОСББ) або органами місцевого самоврядування з місцевого бюджету. 

Вартість встановлення вузла обліку залежить від:

- складності робіт,

- місця встановлення,

- типу вузла,

- стану внутрішньобудинкових систем водопостачання,

- витрати на придбання засобу вимірювальної техніки.

 

ЩОКВАРТАЛЬНІ ВНЕСКИ НА ОБСЛУГОВУВАННЯ ВУЗЛІВ КОМЕРЦІЙНОГО ОБЛІКУ

Обслуговування вузлів комерційного обліку було виключено з тарифу холодного водопостачання з листопада 2017 р. З того часу і до вересня 2019 р. розроблялась методика нарахування поквартальних внесків на обслуговування, яка б дозволила споживачам бачити ці нарахування окремо і окремо їх сплачувати. 

За ці 2 роки (з 2017 до 2019-го) обслуговування приладів комерційного обліку здійснювалось лише в аварійних ситуаціях. Через це на сьогоднішній день близько 4 тис. вузлів комерційного обліку потребують негайного ремонту та повірки.

30.09.2019 р. прийнято Розпорядження виконавчого органу Київської міської ради № 1716 “Про встановлення внесків за обслуговування ПрАТ “Київводоканал” вузлів комерційного обліку комунальної послуги з централізованого водопостачання”, а також 05.06.2018 затверджено Методику визначення розміру внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку та їх розподілу між споживачами комунальних послуг, власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання, згідно яких:

  • внески визначаються для кожної будівлі окремо,
  • внески становлять від 1 до 140 грн за квартал.

 

Дізнатися, який розмір внеску встановлено для конкретного будинку, можна за посиланням:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1cS5OMlfK8IQ4kkV4yXvGwQIdEAcA3hqCv9RJ1RfAu1Q/edit#gid=1128335854

Розмір внесків за обслуговування  вузла комерційного обліку залежить від:

  • кількості приміщень у будинку;
  • кількості вузлів комерційного обліку на одному будинку.

Внески відображатимуться у квитанціях 1 раз на квартал!

Внески сплачують населення та власники нежитлових приміщень.

 

ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ОСББ, У ЯКИХ ВСТАНОВЛЕНО ЗАГАЛЬНОБУДИНКОВІ ПРИЛАДИ ОБЛІКУ

При справно працюючому і вчасно повіреному загальнобудинковому лічильнику, споживачі сплачують ТІЛЬКИ ЗА ФАКТИЧНО СПОЖИТІ послуги! 

У разі несправності чи відсутності вчасної повірки лічильника, обсяг спожитої води розраховується згідно “Методики розподілу між споживачам обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг”, що НЕ ВІДПОВІДАЄ ФАКТИЧНОМУ СПОЖИВАННЮ і призводить до додаткових витрат споживачів (мешканців).

 

ЩО ВКЛЮЧАЄ В СЕБЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПРИЛАДІВ КОМЕРЦІЙНОГО ОБЛІКУ?

До вузла комерційного обліку входить не тільки сам загальнобудинковий лічильник, але й інші конструктивні елементи: трубопроводи, запірна арматура, фільтри тощо. 

 

Саме на обслуговування і підтримку в робочому стані всіх елементів цього складного комплексу будуть витрачатися внески, які кияни сплачуватимуть раз на квартал. За ці кошти Київводоканал здійснюватиме періодичну повірку внутрішньобудинкового лічильника та за необхідності ремонтувати його.

Також ми регулярно перевірятимемо технічний стан трубопроводів, ремонтуватимемо та мінятимемо запірну арматуру, фільтри та клапани, що входять до складу вузла обліку:

Проведення періодичних техоглядів з метою виявлення механічних ушкоджень, наявності та цілісності пломб 1 раз/місяць
Проведення техобслуговування, регулювання та ремонтів обладнання системи холодного водопостачання, усунення засмічень.  1 раз на рік
Повірка (а саме - демонтаж лічильника, транспортування, повірка, транспортування, монтаж засобу обліку води) 1 раз на 4 роки
  • Усунення течі в трубопроводах, приладах та арматурі; 
  • Проведення непередбачених оглядів системи холодного водопостачання;
  • Заміна прокладок, запірної арматури, фільтрів, зворотного клапану та інших конструктивних елементів водомірного вузла в місцях фланцевих з’єднань з трубопроводами. 
За необхідності, у т.ч. аварійні ситуації

Зверніть увагу!Обслуговуванням не передбачено заміну лічильника у разі закінчення його строку експлуатації.

Кошти, отримані від встановлення, обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку, Київводоканал спрямовуватиме на окремий рахунок та використовуватиме виключно на вказані цілі.