Відзначаємо Міжнародний день водних ресурсів

22.03.2023
Поділитися:

Сьогодні традиційно світ відзначає Міжнародний день водних ресурсів. В цьому році він проходить під гаслом «Прискорення змін» або ж «Станьте тими змінами, які ви хочете бачити у світі».

Незважаючи на розвиток технологій водопідготовки та екологічних ініціатив, постійно з’являються нові виклики та загрози для наших водойм: зміни клімату, господарська діяльність людини, недостатньо очищені промислові та побутові стоки тощо. Експерти прогнозують, що попит на прісну воду перевищить постачання на 40% вже до 2030 року.

Звісно, ніхто не міг уявити, що у ХХІ столітті людство зіткнеться ще з однією вагомою загрозою – масштабною війною, яка поміж іншого спричиняє тяжкі гуманітарні та екологічні наслідки. Українці особливо відчули цінність води, оскільки через війну багато наших співвітчизників було позбавлено базового права людини - права на питну воду. Ворог навмисно руйнував водопровідну інфраструктуру, залишаючи цілі міста без водопостачання, а також каналізаційні споруди, спричиняючи витік стоків і забруднення поверхневих вод.

Водоканали за підтримки міжнародних партнерів роблять все можливе для відновлення водопровідних та каналізаційних об’єктів, але і кожна людина може зробити свій внесок у захист водних ресурсів відповідальним та раціональним використанням води. Навіть незначні на перший погляд дії можуть допомогти у вирішенні водної кризи:

- Економно споживати: не допускати протічок сантехніки, вимикати воду під час чищення зубів, використовувати пральні машини з економним режимом, приймати душ замість ванної.

- Не забруднювати: не викидати побутові відходи у водойми, не використовувати фосфатовмісні миючі засоби, не мити машини на берегах водойм тощо.

Великі зміни починаються з маленьких кроків!