Вітаємо усіх з Всесвітнім Днем води та закликаємо берегти цей дорогоцінний ресурс!

22.03.2018
Поділитися:

«Київ на сьогоднішній день має стабільне та якісне водозабезпечення», - сказав перший заступник директора, головний інженер департаменту експлуатації водопровідного господарства «Київводоканалу» Володимир Костюк під час прес-заходу «Все про водопідготовку», який пройшов на Деснянській водопровідній станції з нагоди Всесвітнього дня водних ресурсів.

Начальник управління експлуатації Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко запросив представників ЗМІ до диспетчерської, де оператори наочно показали як за допомогою спеціальної автоматизованої комп’ютерної системи контролюють процес очистки води.

Він ознайомив із структурою та розташуванням об’єктів Деснянської водопровідної станції та відзначив, що вона є найпотужнішою в Україні та однією з найбільш потужних у Європі. Валерій Оленченко додав, що станція забезпечує близько 60% потреб у воді міста Києва.

В свою чергу Володимир Костюк запевнив, що Київ на сьогоднішній день має стабільне водозабезпечення, але споживання води киянами з кожним роком зменшується.

«Ще років 10-12 тому кожен житель Києва споживав 400 літрів води на добу, в той час у Європі цей показник складав 150-200 літрів. Зараз кожен киянин споживає близько 200 літрів на добу, так само, як і у європейських країнах», - додав він.

У залі фільтрів очисних споруд Валерій Оленченко ознайомив із класичною схемою реагентної очистки води з відстоюванням та фільтруванням.

Про те, як відбувається хімічний аналіз було продемонстровано у хіміко-бактеріологічній лабораторії.

Валерій Оленченко зазначив, що фахівці хіміко-бактеріологічної лабораторії цілодобово контролюють  якість води у річці та на усіх етапах очистки та додав, що кожної доби хіміко-бактеріологічною лабораторією здійснюється близько 1000 аналізів води. «Можу запевнити, що жителі столиці споживають якісну воду, як відповідає усім санітарним нормам», - підкреслив він.

Володимир Костюк розповів, що до 2010 року контроль здійснювався відповідно до вимог державних стандартів, починаючи з 1944 року і закінчуючи ГОСТ-ом 2874-82 «Вода питна», який відмінили із введенням у 2010 році нових Державних санітарних правил і норм.

«Цей документ вводиться в дію поетапно: частина показників контролюється з 2015 року, а частина буде контролюватися з 2020 року. У ньому значно розширено перелік показників епідемічної безпеки питної води та санітарно-хімічні показники її якості, знижені гранично-допустимі концентрації на ряд токсичних сполук. Також наведено показники, що визначають ступінь не тільки мікробіологічного, а й паразитологічного та вірусного забруднення води», - зазначив він. 

Наприкінці зустрічі Валерій Оленченко та Володимир Костюк привітали усіх з Всесвітнім Днем води та закликали берегти цей дорогоцінний ресурс.

Довідково:

Всесвітній День водних ресурсів відзначається щороку 22 березня. Цей день покликаний привернути увагу світової спільноти до нагальних проблем охорони води, раціонального використання водних ресурсів як передумови продуктивної економіки і соціального добробуту людей. Уперше ідея проведення Всесвітнього дня води прозвучала на Конференції  ООН з охорони довкілля, що відбулася  в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Відтоді  Всесвітній день води святкується щорічно під новим гаслом, яке закликає вирішувати нагальні проблеми, пов’язані з водою. Цьогорічний міжнародний День водних ресурсів проводиться під гаслом «Природа і вода».

Проектна потужність Деснянської водопровідної станції – 1 млн 80 тис. м³ питної води/добу. Сьогодні відповідно до потреб киян вона готує та подає до 500 тис. м³/добу.

Перший випробувальний пуск споруд станції здійснений у березні 1961 року, а вже 23 червня Деснянський водопровід дав місту очищену воду. Так річка Десна стала третім незалежним джерелом водопостачання Києва (ще два – це р. Дніпро та артезіанські свердловини).