Якість води під контролем

04.08.2021
Поділитися:

Перше, в чому можуть бути впевнені наші споживачі, що вся вода, яка подається Київводоканалом, безпечна з протиепідеміологічної точки зору і відповідає всім вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Але за останній час почастішали скарги на якість води, зокрема на те, що вода має жовтуватий колір. Хочемо пояснити, з чим це пов'язано. 

Головна причина - сезонне погіршення води у джерелах - річках Дніпро та Десна через кліматичні умови. Зазвичай влітку якість води у річці завжди гірша ніж взимку через спеку та цвітіння водойм, але один рік може сильно відрізнятися від іншого, наприклад цьогоріч кліматичні умови призвели до погіршення якості води у порівнянні з минулим роком.

Але завдання будь-якого водоканалу - забезпечити на виході гарантовано якісну і безпечну воду незалежно від якості води в джерелі. Тому при сезонних коливаннях ми додаємо більше реагентів і коригуємо процес водопідготовки, щоб забезпечити максимальну якість. 

На жаль, різке погіршення якості води в джерелі вплинуло на кольоровість води, саме тому дехто з киян може спостерігати воду жовтуватого кольору.  Але такий показник як кольоровість жодним чином не погіршує санітарно-хімічні та бактеріологічні показники води, така вода не є небезпечною для здоров'я та цілком придатна до використання. Зауважимо, що показник кольоровості залишається в межах, дозволених ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Разом з тим, ми вже скоригували нашу технологію таким чином, щоб нормалізувати і цей показник, тож найближчими днями вода у кранах киян має стати прозорішею.

Щодо впливу стану водопровідних мереж на якість води, зазначаємо, що у міських мережах вода майже не зазнає вторинного забруднення. Ми регулярно проводимо промивки мереж і аналізуємо якість води у контрольних точках, тож одразу усуваємо ситуації, які можуть викликати забруднення. 

Однак на якість води великою мірою впливає стан внутрішньобудинкових мереж, які не знаходяться в зоні відповідальності Київводоканалу. Згідно із законодавством співвласники багатоквартирного будинку можуть за власним бажанням обрати організацію, яка обслуговуватиме мережі всередині будинку.

Наостанок хочемо зазначити, що кожен споживач має право обирати для себе, яку воду вживати: водопровідну або з альтернативних джерел. Але хочемо підкреслити, що водопровідна вода у Києві безпечна та цілком може використовуватись для пиття та приготування їжі.

У будь-якому випадку, при наявності сумнівів щодо якості води споживачі завжди можуть звернутись до нашої диспетчерської за телефоном (044) 200-73-01 та залишити заявку на відбір проб.