Як гідроудар впливає на якість води

01.02.2021
Поділитися:

Однією з причин вторинного забруднення води у водопровідній мережі може бути гідроудар, що виникає через різку зміну тиску рідини в трубопроводі. Він може статись під час увімкнення води  після ремонту мереж, або у зв'язку з зупинкою зношеного насосного обладнання.

Після ремонту мережі

У невеликих масштабах гідроудари можуть виникати під час ремонту мереж. Після того, як воду відключили на певний час, а потім увімкнули знову, під тиском зі стінок труб зриваються відкладення іржі, які  можуть потрапити до кранів споживачів.

Щоб отримати чисту воду по завершенні ремонту труб, достатньо просто спустити її протягом кількох хвилин, доки вона знову не стане прозора. До того ж після ремонтних робіт на наших мережах ми завжди проводимо промивки, щоб очистити трубопроводи перед відновленням водопостачання.

Через застаріле обладнання

Але гідроудари можуть траплятися і у більших масштабах та призводити до серйозніших наслідків. Це може статися у зв'язку з зупинкою застарілого насосного обладнання при неконтрольованих зворотних потоках великих обсягів води.

Такі потужні гідроудари відбуваються нечасто, але можуть призвести до серйозних аварійних ситуацій: пошкоджень трубопроводів та утворення витоків. 

Вже знаємо, як вирішити проблему

 Щоб таких аварійних ситуацій траплялось якомога менше, на  Дніпровській та Деснянській водопровідних станціях найближчим часом буде впроваджено технологію попередження гідроударів.

Технологія передбачає  встановлення гідравлічних клапанів попередження гідравлічних ударів, автоматичних та комбінованих повітряних клапанів, заміни застарілої запірної арматури та зворотних клапанів на нові іноземного виробництва.

Обладнання системи запобігання гідроудару:

- миттєво відчуває зміни тиску в системі та автоматично реагує на них згідно заданих налаштувань;

- працює у автоматичному режимі без застосувань зовнішніх джерел живлення;

- дає змогу віддалено стежити за станом обладнання.

Роботи з впровадження технології будуть виконуватись за кредитні кошти  в рамках програми «Французькі пільгові казначейські кредити», що надаються Французьким урядом на модернізацію  об'єктів інфраструктури Київводоканалу.

Підписання кредитної угоди заплановано  до кінця  І півріччя 2021 року. Після отримання фінансування нам знадобиться приблизно рік на впровадження технології.