Як контролюється якість води у воєнний час

04.08.2022
Поділитися:
Київводоканал робить все можливе, щоб у домівки киян подавалась безпечна питна вода. Незважаючи на всі труднощі, зумовлені воєнним часом, ми продовжуємо здійснювати водопідготовку і контроль якості питноі води згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
 
Але Міністерством охорони здоров’я України також був затверджений ДСанПіН «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуаціях іншого характеру» 683, який може застосовуватись за умови, якщо водоканал не матиме можливості дотримуватися вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10.
 
Воєнний ДСанПіН регламентує скорочений контроль якості питноі води лише за основними санітарно-токсикологічними, органолептичними , фізико-хімічними показниками та показниками епідемічноі безпеки. Особлива увага в процесі водопідготовки питноі води приділяється в першу чергу процесу іі знезараження, тож питна вода у будь-якому випадку залишається безпечною в епідемічному відношенні та безпечною для здоров’я споживачів. Натомість контроль послаблюється переважно над індикаторними показниками. Це ті показники, що не впливають на безпечність води, але можуть впливати на її органолептичні властивості, зокрема, колір, запах, присмак. 
 
Ми працюємо на межі можливостей, щоб забезпечити киянам максимально якісне водопостачання, і будемо послуговуватись воєнним ДСанПіН тільки у крайньому випадку. Хоча через недофінансування і здорожчення ресурсів закуповувати необхідні матеріали стає все складніше, Київводоканал наразі має достатній запас реагентів, щоб здійснювати водопідготовку за чинними нормами.