Якісна та смачна вода для киян: чим знезаражуємо замість хлору, та які переваги це дає

29.01.2021
Поділитися:

Ми часто чуємо від наших споживачів, що водопровідна вода у Києві їм здається недостатньо якісною і безпечною для того, щоб її пити та готувати їжу. Мовляв, ми використовуємо застарілі технології.  Однак наші технології водопідготовки, зокрема знезараження питної води рідким хлором, не є застарілими чи неефективними - вони активно продовжують використовуватись в багатьох країнах світу. 

Втім ми вже тривалий час активно впроваджуємо програму “Стоп хлор”, поступово відмовляючись від використання рідкого хлору. Так вже 40% киян п’ють воду, очищену новими ефективними реагентами. 10% з них знезаражуються гіпохлоритом натрію. Це та вода, яка постачається з артезіанських насосних станцій. А ще 30% питної води готується на Дніпровській водопровідній станції, де для знезараження тепер застосовується діоксид хлору.

Діоксид хлору – неорганічна хімічна сполука хлору та кисню. На перший погляд, може здатись, що йдеться знову про хлор, адже назви схожі. Але це не зовсім так – ці речовини різні за хімічною будовою та по-різному вступають у хімічні реакції, відповідно, мають різні властивості. Хоча обидві речовини мають виражену знезаражувальну дію,  діоксид  має більшу окислювальну і дезінфікуючу здатність, ніж хлор.

Переваги діоксиду хлору:

1. Ефективне знезараження. На відміну від хлору діоксид знезаражує не тільки мікробіологічні забруднення, а також знищує віруси. На нову технологію знезараження питної води діоксидом хлору було отримано позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи МОЗ України.

2. Довше зберігає знезаражувальну дію. Він довго залишається активним у воді і забезпечує більш тривалий період післядії, ніж хлор або гіпохлорит. Це зберігає високу якість і безпечність води, поки вона дійде мережею від водопровідної станції до ваших домівок, і мінімізує шанси для вторинного бактеріологічного забруднення. 

3. Після обробки діоксидом вода не має неприємного запаху хлору, на який часто скаржаться споживачі, та сторонніх присмаків. Її приємніше пити та готувати з неї страви.

4.  Діоксид хлору не утворює в процесі обробки води шкідливих хлорорганічних сполук. Саме тому він схвалений країнами ЄС, занесений до "Керівництва з якості питної води" ВООЗ, дозволений до використання Агентством з охорони навколишнього середовища США.

5. Діоксид більш безпечний у виробництві, транспортуванні та зберіганні. Отже для персоналу та мешканців міста немає ризиків, пов’язаних з можливим витоком хлору на водопровідній станції.

6. Використання діоксиду також має економічні переваги. Енергоефективне обладнання, яке тепер встановлено на станції для роботи з ним, дозволяє заощаджувати на витратах електроенергії. Крім того, реагент виробляється на місці застосування, що зменшує витрати на логістику.

Історична довідка

Вперше у водопідготовці діоксид хлору почали застосовувати ще у 1944 році у Сполучених Штатах Америки у місті Ніагара Фолс (штат Нью-Йорк). У 1956 році відмовились від хлорування на користь діоксиду вже у Брюсселі (Бельгія).

Сьогодні діоксидом хлору обробляють питну воду в багатьох містах Західної Європи, Північної Америки, Канади і Японії, Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

В Україні діоксид хлору використовується у водопідготовці з 1995 року. Вперше цю технологію застосували у водоканалі міста Чорноморськ (колишній Іллічівськ), та у деяких інших невеликих містах.

У Київводоканалі теж давно вели пошуки більш ефективної та сучасної технології знезараження, ніж хлорування. При цьому ми вивчали і інші варіанти: гіпохлорит натрію, озонування, біоцидні полімери, ультрафіолетове випромінювання. Але діоксид хлору у порівнянні з іншими реагентами є найбільш ефективним. Лабораторні та промислові випробування технології знезараження діоксидом хлору, проведені на Дніпровській водопровідній станції у 2016-2018  роках, засвідчили, що це найприйнятніша технологія з точки зору якості знезараження води, безпеки для довкілля та економічної вигоди.

У 2018 році ми розпочали модернізацію станції для застосування нового реагенту, і за два роки встигли збудувати цех з виробництва діоксиду хлору та у тестовому режимі запустили технологію у роботу.

Подальше впровадження нових технологій знезараження

Інші 60% води кияни отримують з Деснянської водопровідної станції, де поки що застосовується класична технологія хлорування. Але в наших найближчих планах провести модернізацію і там. Поки що складно сказати яка саме технологія буде тут застосовуватись на Деснянській станції. Адже треба врахувати і вхідну якість деснянської води, яка  відрізняється від якості води у Дніпрі, а також велику протяжність водопроводів, по яким питна вода надходить у будинки більшої половини міста.

Остаточне рішення щодо оптимальної технології знезараження буде прийнято лише після  завершення технологічних випробовувань, які зараз тривають на Деснянській водопровідній станції. Після цього нам знадобиться десь близько двох років, щоб модернізувати Деснянську станцію та назавжди відмовитись від використання хлору при знезараженні питної води у Києві.

Побачити, з якої водопровідної станції ви споживаєте воду, можна на карті: