З нагоди Дня Дніпра відбувся прес-тур на Дніпровську водопровідну станцію

04.07.2020
Поділитися:

З нагоди міжнародного Дня Дніпра відбувся прес-тур для представників ЗМІ на Дніпровську водопровідну станцію, під час якого обговорили проблеми погіршення якості поверхневих вод та розповіли про модернізацію водопровідної станції.

 

На Дніпрі розташовано понад 50 міст,  до річки прилягає більше 10 заповідних зон України. По Києву протяжність Дніпра складає близько 30 км. Майже 70% українців використовують дніпровську воду, а в Києві її споживає приблизно третина населення.

Техногенне навантаження Дніпро відчув ще в 20 роки, коли почали працювати промислові підприємства у великих містах. Зараз це навантаження невпинно збільшується. До цих проблем додались кліматичні зміни: щороку підвищується температура, річки пересихають та Дніпро міліє.

"Якість води у Дніпрі з кожним роком погіршується через господарську та промислову діяльність людини, в тому числі через забруднення хімікатами. Наша технологія очищення не передбачала таких змін, але ми досі витримуємо вимоги ДержСанПін і забезпечуємо належний контроль на кожній ланці підготовки води. Якщо вірити прогнозам, за 10 років обміління річки набуде значних масштабів, а через 50 років Дніпро зміліє вдвічі. Саме тому ми маємо постійно нагадувати суспільству про важливість збереження Дніпра - нашого головного водного ресурсу", - сказав Дмитро Новицький.

 

Директорка Центру громадського здоров`я Олена Лукашевич зазначила, що Дніпро - це ключовий елемент екосистеми Києва, і всі заходи щодо побудови оновленої екосистеми, яка відповідає сучасним вимогам, наразі здійснюються у рамках екологічної стратегії міста. "Першочерговим завданням нашої організації є запобігання і зменшення негативних впливів на здоров`я громадян. Вода для цього є ключовим чинником, адже неякісна питна вода призводить до понад 60% усіх хвороб. Потреби людини у воді індивідуальні і складають 1,5 - 3 літри на добу. Хочу звернути увагу, що в таку спекотну погоду варто не забувати пити воду протягом дня аби уникнути зневоднення", - сказала Олена Лукашевич.

Дніпровська вода, яка забезпечує близько 30% потреб Києва, очищується та перетворюється на питну  на Дніпровській водопровідній станції, яка працює  з  1939 року. Наразі станція подає в середньому 130-160 тисяч м3 води на добу, хоча її максимальна потужність – 600 тисяч м3. 

На даний час в технології водопідготовки на Дніпровській водопровідній станції застосовується хлор-аміачний метод обробки води. Але Київводоканал вже кілька років йде шляхом відмови від використання хлору та шукає більш сучасні та безпечні альтернативи. Оптимальним реагентом для знезараження поверхневої, зокрема дніпровської, води було визнано діоксид хлору, який є більш безпечним у використанні, а до того ж значно поліпшує органолептичні якості води: покращує смак та не має запаху хлору, який наразі іноді можна відчути у водопровідній воді. Технологія знезараження за допомогою діоксиду хлору  показала свою дієвість в усьому світі. Це найбільш сучасний реагент, який вже використовується в таких містах, як Відень, Нюрнберг, Мюнхен, Варшава та Краків.

Реагент буде вироблятися безпосередньо на  Дніпровській станції, будівництво цеху з його виробництва  вже завершено, наразі тривають пусконалагоджувальні роботи. Планується, що на нову технологію знезараження станція перейде вже в цьому році.

Крім того, у рамках співпраці зі Світовим банком проводиться реконструкція насосної станції першого підйому, де застаріле обладнання замінюється сучасним енергоефективним. Наразі вже виконано 70% робіт. Така модернізація підвищить ефективність на надійність роботи Дніпровської водопровідної станції в цілому та дозволить заощадити від 15 до 25% електроенергії.